


Ավանդական Մարտահրավերները
Շաքարի արդյունաբերությունը կանգնած է նորարարությունների և կայուն մոտեցումների պահանջի առաջ։ Ավանդական արտադրությունը հաճախ կապված է ջրի մեծ ծախսի, քիմիական պարարտանյութերի լայն կիրառման և ածխաթթու գազի զգալի արտանետումների հետ։ Այս մարտահրավերները պահանջում են, որ ընկերությունները գտնեն շրջակա միջավայրի վրա ազդեցությունը նվազեցնելու և պատասխանատու արտադրությունը խթանելու ուղիներ։
Լուծումը՝ Օրգանական և Կայուն Սերտիֆիկացում
Այս իրավիճակում շաքար արտադրող մի շարք առաջատար ընկերություններ սկսել են կիրառել օրգանական և կայուն արտադրության սերտիֆիկացում։
Միջազգային Օրինակներ
- Florida Crystals. Ընկերությունը ստանում է Regenerative Organic Certified (ROC) սերտիֆիկացում՝ հետևելով վերականգնողական գյուղատնտեսության սկզբունքներին։ Այս մոտեցման շնորհիվ բարելավվում է հողի առողջությունը, խթանվում է կենսաբազմազանությունը և նվազում են արտանետումները։
- ED&F Man Sugar. Այս ընկերությունը համագործակցում է Fairtrade, Bonsucro և օրգանական սերտիֆիկացման մարմինների հետ։ Այս ինտեգրված մոտեցմամբ նրանք ապահովում են կայուն և պատասխանատու շաքարի արտադրություն՝ աջակցելով նաև տեղական փոքր արտադրողներին՝ ստանալու միջազգային ճանաչում։
Բնապահպանական և Տնտեսական Օգուտներ
Օրգանական և սերտիֆիկացված արտադրության շնորհիվ զգալիորեն նվազում է շրջակա միջավայրի վրա ազդեցությունը, հատկապես. հողը ավելի քիչ է վնասվում, ջրի սպառումը դառնում է ավելի ռացիոնալ, բացառվում է քիմիական պարարտանյութերի և թունաքիմիկատների կիրառումը։ Այս գործընթացը բարելավում է նաև արտադրանքի վաճառքը՝ շնորհիվ միջազգային վստահության և ճանաչման։ Օրգանական մոտեցումները նպաստում են տնտեսական օգուտների՝ ապահովելով արտադրանքի ավելի բարձր գին և բացելով շուկայի նոր հնարավորություններ։
Եզրակացություն և Հայաստանյան Հեռանկար
Շաքարի արդյունաբերությունը կարող է և պետք է դառնա կայուն, պայմանով, որ ընկերությունները հետևեն սերտիֆիկացման միջազգային ստանդարտներին։ Մասնագիտական սերտիֆիկացումը և միջազգային կազմակերպությունների աջակցությունը խթանում են փոքր արտադրողների մասնակցությունը և բարելավում ամբողջ արդյունաբերության էկոլոգիական կայունությունը։
Օրգանական և սերտիֆիկացված շաքարի արտադրությունը ապացուցում է, որ հնարավոր է համատեղել տնտեսական շահը և բնապահպանական պատասխանատվությունը։
Հոդվածը օգնել են պատրաստել Արարատի տարածաշրջանային քոլեջի ուսանողներ Ջուլիետա Բադալյանը, Մարինե Սայադյանը ևԱննա Քոչոյանը։
Հոդվածը խմբագրվել է Ուղեցույց ՀԿ-ի թիմի կողմից
